SCATMAN-mobiilisovellus kenttätiedon keräämiseen ja hallintaan

SCATMAN-mobiilisovellus on tarkoitettu maastossa työskenteleville työntekijöille ja vapaaehtoisille, kuten eri viranomaisille, tutkijoille, metsästäjille, metsänomistajille, jne. Sovellusta voidaan käyttää normaaleilla älypuhelimilla ja tableteilla, joissa on vakiona GPS, kamera ja datayhteys. Usein laitteena käytetään myös teollisuus- ja maastokäyttöön tarkoitettuja laitteita, joiden hinnat ovat tulleen alas viime vuosina huomattavasti.

Tiedon syöttäminen tapahtuu kosketusnäytöllä hyödyntäen graafisia elementtejä ja etukäteen määritettyjä valinta-arvoja. Näiden avulla minimoidaan turha kirjoittaminen ja nopeutetaan tiedon syöttämistä kentällä. Syötettyyn tietoon lisätään tarvittaessa GPS-paikkatieto ja kuvat, ja kaikki päivitetään yhdessä SCATMAN-verkkopalveluun joko matkapuhelinverkon tai WLANin kautta.

Tiedonsyöttö voidaan räätälöidä jokaiselle maastotehtävälle tapauskohtaisesti. Perussyöttötietoja, kuten kartoittajan nimi tai tiimin tiedot, päivämäärä ja aika, paikka, valokuvat ja videoklipit, laajennetaan tehtäväkohtaisilla syöttökentillä. Esimerkiksi öljytuhojen kartoituksessa SCAT-menetelmällä täytetään mm. seuraavia tietoja: sääolosuhteet, rannikon tyyppi, rannan ja veden öljyyntyminen, rannan käyttötarkoitus, kulkumahdollisuudet rannalle. Lisäksi käyttäjä voi täyttää lisähuomioita ja suosituksia, jos ne ovat tarpeellisia kartoitukselle. Kaikki otetut kuvat ja videot linkitetään automaattisesti niiden kuvauspaikan koordinaatteihin. Tarvittessa, mobiilisovellus tukee kohteiden nopeaa ja helppokäyttöistä identifiointia QR-koodin tai NFC-tägin avulla.

Tekniset ominaisuudet

  • Hyödyntää mobiililaitteen kameraa ja GPS:ää
  • Tukee off-line käyttöä, kun datayhteyttä ei ole käytettävissä. Tieto synkronoidaan verkkopalveluun, kun datayhteys on jälleen saatavilla.
  • Lukee QR-koodeja ja NFC-tagejä, jos laitteessa on NFC-tuki
  • Sovellus on lokalisoitavissa eri kielille
  • Saatavilla Android, Windows Phone and iOS (Apple) laitteille
  • Myös HTML5 & JavaScript -toteutus saatavilla

Video - SCATMAN-työkalut toiminnassa. Käynnistä video tästä.